Vad är ett chiptrim

Chiptrim, trimchip, dieseltrim – kärt barn har många namn. Ett mer korrekt namn är motoroptimering, vilket betyder att man optimerar en motor för ett specifikt ändamål. I det här fallet för att få mer effekt. Det mest fördelaktiga sättet att göra detta på i dagens bilar är att ändra i programvaran i motorns styrsystem så att motorn får nya optimerade ”order” att utföra vissa saker. Exempel på detta är att höja laddtrycket, ändra tändtidpunkt , optimera bränsle/luftblandningsförhållande för mer effekt och bättre bränsleeffektivitet samt höja gränsvärden för tillåtet vridmoment, varvstopp och fartspärr.

 

Effekt och hållbarhet

Ett väl utfört trimchip skall ge en bra effektökning utan att öka slitaget eller försämra hållbarheten på din motor och bil. På Turbo Center jobbar vi aktivt med utveckling och uppföljning för att våra chiptrim skall ge våra kunder en god effektökning som håller sig inom ramarna för vad motorn och dess kringkomponenter klarar av. Det är lätt att bli förblindad av högt påstådda effektuppgifter (vanligt hos oseriösa företag). Men med handen på hjärtat så måste ju bilen fungera och vara hel för att du skall ha nytta av effektökningen. Helst i många år.

Ett Turbo Center-chiptrim passar lika bra på en bensindriven som en dieseldriven bil. Största effektresultat får man på bilar med överladdning som turbo och kompressor, då man relativt enkelt kan öka motorns effekt med hjälp av laddtrycket. På bilar utan överladdning finns det i regel något mindre marginaler för effektökning, undantaget bilmodeller som har programvara som håller nere effekturtaget på motorn för att bilmodellen skall passa in i biltillverkarens modellprogram.